Scoala in Romania … umilinta si injosire

 

Salut,

Am citit azi, in presa online din Romania o stire care m-a revoltat si

care totodata mi-a adus aminte de ce am decis sa plec din tara si sa traiesc “printre straini”.

Cica undeva, prin zona rurala a Romaniei, (nu conteaza unde, ca peste tot e la fel) , un copil de clasa intai a fost pus sa stea in genunchi, cu fata la perete si cu mainele in sus, timp de 2

ore, pentru simplul motiv ca in loc sa cumpere o punga de crispuri, a cumparat doua.

Pentru cine? Pentru invatatoare. De un

de sa le cumpere? De la bufetul satului. Cand a facut aceasta fapta? In timpul programului de scoala, mai precis in pauza de la 10. Ce credeti ca s-a intamplat in pauza de la 11? Copilul, ca si orice “infractor” de altfel, a fost plimbat prin scoala, si pus sa stea in fata cancelariei, in aceasi pozitie, ca si pe holul din fata clasei. Si credeti ca aceasta pedeapsa s-a terminat, asa, ca invtatoarea l-a iertat, sau ca a intervenit alt profesor sau cineva din conducerea scolii, pentru a pleda pentru clementa? Nu, nimic din toate acestea. totul s-a terminat cand mama baiatului a trecut intamplator pe la scoala. Normal ca aceasta a luat pozitie, si l-a pus pe baiat sa se ridice, dar … acesta era atat de speriat de invatatoare ca in prima instanta a refuzat sa isi asculte mama. Iar cand acesta, mama lui care este protectorul sau natural si prin lege de altel, a cerut explicatii invatatoarei, acesta inceput sa rada. Iar cei din conducerea scolii, nu au gasit sa dea alt raspuns, decat ca pedeapsa nu a fost una iesita din comun, ca baiatul poate ca a meritat-o, iar ca invatatoarea nu este vinovata ca este un cadru didactic foarte silitor (nu am inteles ce legatura are aceasta cu faptul ca a umilit un copil).
Daca acest lucru s-ar fi intamplat intr-o tara din lumea civilizata, va asigur ca acesta invatatoare, ar fi fost pusa instant sub acuzare, pentru mai multe motive, si ar fi avut toate sansele sa faca cunostinta si cu lumea de dupa gratii.

 • In primul rand a trimis afara din incinta scolii un copil, fara supraveghere si fara acordul scris al parintilor
 • S-a folosit de un copil de la scoala in interes personal, trimitandu-l la cumparaturi
 • A aplicat copilului o “corectie” fizica, punandu-l sa stea in acea pozitie timp de mai multe ore
 • A umilit un copil, intr-o institutie publica
 • A facut fals in declaratii, punand niste fetite, colege cu baiatul in cauza, sa scrie niste declaratii, precum ca a fost foarte obraznic

Dar in loc de toate astea, aceata femeie, care este pusa sa dascaleasca niste micuti, este apreciata de toata lumea si se considera ca ceea ce a facut a fost perfect, si nu merita nici o sanctiune.

Din pacate, acesta nu este un caz singular in Romania, si se intampla intr-o forma sau alta la toate nivelele invatamantului romanesc. De fapt scoala in Romania este primul loc unde inveti cum sa fii umilit, este locul unde te invata cum sa primesti toate umilintele sistemului ca pe ceva firesc si sa nu mai realizezi ca de fapt ai niste drepturi de OM, care nu ar trebui incalcate de catre nimeni, indiferent de pozitia sociala sau de mediul din care provii.

Diferenta dintre Romania si restul lumii civilizate, este ca la ei aceste fapte sunt reglementate prin lege (care se si aplica), si sunt pedepsite drastic,  pe cand la noi sunt un mod de viata, un fel de a fi.

Inca o data, ma felicit ca am emigrat din Romania, si copilul meu nu trebuie sa treaca prin toate acestea.

Advertisements

11 responses

 1. Aşa a fost şi aşa va rămâne se pare pe ţinuturile noastre, ce putem noi mărunţeii să facem? Dacă am putea pleca, noi aştea ce-am mai rămas, am face-o, dar din păcate sărăcia e mai mare decât dorinţa noastră! Muncim câte 16 ore pe zi, câteodată şi mai mult, pe un amărât de salar de 900 de lei! Unde-s drepturile noastre, sau cine le respectă? Pe cine să tragi la răspundere, când ,,ei” cei de ,,sus” sunt mână în mână!

  1. Din pacate realitatea din tara este deprimanta. Totusi te poti consola cu ideea ca dosr lasìi fug. Cei puternici stau pe loc si infrunta vicisitudinile de orice fel. Apoi timpul ii vs transforma in eroi sau martiri. Depinde de sfarsirul fiecaruia.

   1. Sinceră să fiu, nu merită imbecilii de la putere, preţul vieţii noastre, de aceea sunt adepta proverbului ,,fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă” , bravo celor ce-au reuşit să le-arate spatele!

   2. Nici in strainatate nu stau cainii cu covrigi in coada. Iar socul cultural sau perioada de adaptare la noua lume, dureaza in jur de 7 ani. Dar daca treci de asta … se schimba situatia

   3. Îmi prinde bine sfatul, mai ales că de ceva timp îmi tot vâjâie prin cap, un imbold de plecare. Cât despre cultură, am auzit că străinii trăiesc ceva mai simplu, nu prea îi omoară mari curiozităţi despre origini şi nici despre multe altele, se bucură ceva mai altfel de viaţă, înţelegând-o totodată altfel. E interesant ca şi experienţă, pân* la urmă, viaţa însuşi e o experienţă!

   4. Acum diferentele de la o tara la alta sunt semnificative. Depinde unde mergi. parerea mea este ca sunt mult mai pragmatici decat noi.

   5. Într-adevăr, nouă românilor ne place s-o lălăim în general :)))

  1. For what do you thank me? ☺

   1. For your story on bullying.
    It is a terrible issue here in America.

   2. It’s terrible what is happening. I am lucky to leave in UK now. It is much more better here than in Romania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: