Deziluzia timpului

 

Mă uit înainte, dar văd înapoi
Anotimpuri ce astăzi sunt duse,
Nu ştiu unde mergem şi ce e cu noi,
De unde-s suspinele smulse.

Mă-ntreb de ce oare e umbră pe drum,
Că-i ziuă, nu-i noapte afară,
Mă uit după soare, nu-l văd nicidecum,
Iar spatele-mi arde, începe să doară.

Nisipul se scurge, clepsidra s-a spart
Lăsând prizonierul să scape,
Iar clipele lipsă se-aşează la start,
Spre finiş, pe moarte s-adape.

O lacrimă mare se scurge acum
Prin gene albite de vreme,
Tristeţea din ea, mi-e sufletul scrum
Ce-a ars, mistuit prea devreme.

Nu ştiu ce-am în faţă, încerc să ghicesc
Căci pâcla-i lăptoasă şi deasă,
Mă uit în trecut, zâmbesc şi-mi doresc
Ca trecutul să-mi steie în casă.

Anotimpuri ce vin şi pleacă subit,
Într-un ritm prea lent pentru stele,
Îmi spun o poveste, cu timpul grăbit,
Ce-aleargă să prindă anii prin ele.

Advertisements

24 responses

 1. Este totusi un aparent paradox…deziluzia iluziei.

  1. Oare timpul chiar este o iluzie? Nu stiu ce sa raspund. Doar intreb. Pana la urma si o iluzie ne poate aduce o deziluzie. Nu?

   🙂 Stii ce titlu am vrut sa pun initial la aceasta poezie?
   DEZILUZIA ILUZIEI 🙂 Nu e faina coincidenta? 🙂
   Apoi m-am gandit la: Deziluzia iluziei timpului, dar pana la urma a ramas ce vezi acum 🙂

   1. In dimensiunea spirituala timpul nu exista.In dimensiunea materiala este unul din componente, dar dimensiunea materiala nu este reprezentativa pentru noi, decat in masura in care credem ca totul se reduce la aspectul efemer al lumii materiale.Psihologic timpul nu exista, este realizarea unei stari eliberatoare de sub o presiune falsa.
    In acesta ideie Cand este vorba despre “DEZILUZIA ILUZIEI …gura ” pacatosului”, adavar graieste…

   2. Sa inteleg ca ti-a placut poezia? Sau… simt o urma de dojana pentru ca am atins un subiect drag tie?

    Despre timp, s-au scris tomuri de carti, iar viziunile oamenilor sunt diferite si impartite. Totusi, pentru multi din noi, ramane un misyer, pe care trebuie da-descoperim, dar cu care suntem nevoiti sa traim.

   3. Mi-a placut, altfel nu insistam…dar ce este minunat, este ca poezia , ca multe trairi profunde, spune adevaruri …nevazute cu ochiul liber, motiv pentru care am facut aluzie la “gura pacatosului”…
    Nu conteaza ce spun cartile. Este importanta CONSTIENTIZAREA, masura fiecaruia de a intra in realitate, in prezentul atemporal. Eu despre asta vorbesc in articolele mele. Iisus si multi altii despre asta vorbeste cand spune sa “batem” la poarta eternitatii, adica a prezentului, dar pentru asta trebuie sa murim pentru trecut…Este mai simplu decat crezi…dar mai complicat decat ai vrea…Deoarece este nevoie sa “mori” mai intai pentru tot ce ai adunat in minte,in memorie, pentru crezurile tale, conditionarile, prejudecatile…
    Nu ma crede pe cuvant si pe nimeni sa nu crezi…pana nu vei EXPERIMENTA tu.

   4. Ai perfecta dreptate, dar din pacate suntem prea bine ancorati in cotidian. Trecutul, vrem nu vrem se intoarce in prezent, uneori cu o forta care aproape ne destabilizeaza. Ca sa putem vedea clar viitorul, trebuie sa ne eliberam de trecut. Trecutul distorsioneaza prezentul si face din viitor o ceata deasa. Dar, din pacate, trecutul este cea mai puternica componenta a timpului nostru. Iar multe din principiile dupa care ne ghidam se refera la folosirea trecutului drept model. Stiu, o sa-mi zici ca vorbesc despre material, iar pentru a reusi trebuie sa ne refugiem in spiritual. Dar, cati dintre noi isi permit luxul de a trai in spiritual?

   5. A trai spiritual nu este un lux, este o necesitate ce tine de NORMALITATE. A trai material este o “infirmitate”, fapt dovedit cu prisosinta de multimea dezechilibrelor lumii noastre.
    Trecutul nu numai ca distorsioneaza prezentul…nu-l lasa sa se manifeste.Prezentul este o linie subtire de demarcatie intre trecutul mort, si viitorul iluzoriu alcatuit tot pe baza trecutului mort, procesand trecutul. Viitorul nu poate fi trait decat ca prezent. deci este de ajuns sa traim in prezent.Confuzia pleaca de la faptul ca am acordat mintii o importanta mai mare decat are.Ea trebuie folosita numai cand avem NEAPARATA nevoie de ea.Mintea ca memorie este buna in cercetare, stiinta, statistica, ma rog …in lumea practica, materiala. In rest ea trebuie sa TACA.Atunci vom descoperi ca putem fiinta la un nivel inalt, spiritual…fara minte.Inima, interioritatea noastra spirituala ne racordeaza la o minte desavarsita, la mintea universala la care nu avem acces decat in prezent. Atunci nu vom mai alege…STIM. Asta este mult cautata Imparatie a Cerurilor. Este mai la indeSUFLETUL nostru,,,decat credem…
    Repet…nu crede, EXPERIMENTEAZA, mediteaza… Eu in postarile mele despre asta vorbesc …

   6. In concluzie, D-zeu se afla in fiecare din noi. Deci nu mai avem vevoie de intermediari ca sa ajungem la el. In momentul cand ajungem la nirvana, am gasit cheia spre “imparatia cerurilor”, care de fapt se afla in interiorul nostru. Pornind de la aceasta idee, spiritul nostru nu elibereaza corpul, in momentul trecerii in nefiinta, ci se refugiaza in interior, urmand calea spre “imparatie” pe care o gasim in momentul cand ne racordam la “mintea universala”. Se poate ca informatia noastra genetica, aflata in celule,sa cuprinda toate informatiile necesare unei cunoasteri superioare. Dar… pana la toate acestea, suntem ancorati foarte bine in realitatea materiala, asa cum zici tu. Iar aici, in palpabil, daca vrei, trecutul, atat cel individual cat si cel colectiv, joaca un rol foarte important. Pana si atunci cand vrem sa o luam de la capat, un nou inceput, trebuie sa tinem cont de trecut, ca sa nu mai repetem ceea ce am facut deja. Sau, atunci cand vrem sa ignoram cu totul cea ce s-a intamplat in trecut, tot ne intoarcem pentru o amintire placuta, care sa ne aduca un zambet pe fata, atunci cand prezentul nu ne ofera motive de bucurie.

    Ai dreptate, prezentul este o linie subtire intre trecut si viitor. Acum depinde de noi cat de subtire facem prezentul. Poate sa fie o fractiune de secunda, sau o ora sau chiar o zi.

    Excluderea mintii, din ecuatia perceperii timpului, si intelegerea divinitatii, este o idee pe care bisericile si-au construit imperii. Nu poti sa expermentezi si sa te disociezi in acelasi timp de minte. Crede si nu cerceta, este un concept pe care nu-l agreez deloc.

   7. Sa o luam punctual. In primul rand …nu cred in concluzii, sunt cele mai perisabile atitudini.
    Da! Nu avem nevoie de intermediari, dar nu este vorba de “a ajunge”…Nu este o ajungere, un capat de drum, un puct terminus aceasta asa zisa… Nirvana. Nirvana este ACUM si AICI, la indeSUFLETUL nostru.
    Sufletul este prin natura lui liber, el fiind liber chiar aparent incorsetat de trupul vremelnic. Acest fapt poate fi experimentat cat se poate de practic. Venirile si plecarile noastre din trup periodice, cand se petrece asa zisa nastere/moarte, poate fi experimentata si in timpul vietuiri in trup.
    Pentru un nou inceput NU TREBUIE sa tinem cont de trecut. Trebuie ignorant in totalitate. Este o NASTERE, o adevarata INVIERE. Este de fapt INVIEREA ADEVARATA pe care o aduce Iisus in lume ca mesaj, nu aceea despre care vorbesc oamenii, care se iau dupa popi, aceea dupa moartea fizica.
    Genele nu au nici o relevanta in cunoasterea spirituala, cunoastere ce se releva intr-o dimensiune pur spirituala.
    Despre PREZENT nu poti sa gandersti nimic. El se fiinteaza, in clipa in care ai gandit ceva despre el…este déjà trecut. Prezentul este extatic, este o realitate care te inunda, in care te ineci, care te excede cu o bucurie inimaginabila. Atunci iti capeti adevarata dimensiune Cosmica. Atunci, si numai atunci smerenia te ia in stapanire. Niciodata nu vei putea sa VREI sa fi smerit. Este un simtamant care coboara in tine, ca un duh…
    Toate acestea se afla generate de o energie, pe cat de subtila pe atat de atotputernica…: IUBIREA !
    Bisericile sunt ceva…religiozitatea ALTCEVA. Ideologia bisericilor, ca cea a partidelor politice, este acapararea puterii prin orice mijloace.

   8. Nu cumva, sufletul este o inventie a mintii, ca sa poata explica moartea? Oare toate religiile, incluzand aici si crestinismul, nu au fost create de minte, ca sa poata explica inexplicabilul? Oare iubirea nu este o forma de a acepta ca trecutul exista iar viitorul este improbabil? Oare timpul ar mai exista fara spatiu? Dar spatiul fara timp?
    De ce oare tot inexplicabilul se intoarce spre religie, intr-o mai mica sau mai mare masura? Nu pentru ca mintea noastra nu poate explica un viitor, prin lipsa trecutului? Oare prezentul, nu este o consecinta a trecutului. Iar viitorul, transformandu-se in prezent, nu are toate sansele sa se transforme in trecut? renuntand la trecut, renuntam la toata dimensiunea timpului. Oare putem sa traim numai cu spatiul?

   9. Sunt intrebarile mintii…Ele nu vor capata niciodata un raspuns correct, deoarece mintea este o facatura a cunostintelor acumulate, cunostinte ce nu au nimic in comun cu CUNOASTEREA DIRECTA, fara mijlocitori.
    Nu vreau sa bag in discutie religiile…Acestea nu fac decat sa deruteze…amestecand adevaruri cu “interese” si din acest melanj cacofonic confuzia devine totala.
    Eu indemn spre cunoasterea directa, empatica, rezonatorie, din afara mintii. Noi nu suntem minte, suntem spirit, suflet…Acestea se reveleaza atunci cand accepti sa renunti la cunoasterea conditionata de educatie, scoala sau societate. Cunoasterea este un process individual si pleaca de la disponibilitatea fiecaruia de a acepta actul constientizarii, al mortii pentru trecut.
    Daca eu ti-as spune ca am experimentat realitatea, m-ai crede?! Daca m-ai crede, la ce ti-ar folosi?! Daca nu m-ai crede …la ce ti-ar folosi?!
    Prezentul este o consecinta a…PREZENTULUI, adica ceea ce gandesti, faci ACUM, iti va genera un ACUM. Viitorul este ACUM, nu poate fi trait maine si nici trecutul resurcitat.Trecutul ca memorie nu-ti poate folosi decat intr-o meserie, in relatii practice, materiale. Prezentul, realitatea este vesnic NOUA, mirobolanta, iar faptul ca nu tinem pasul cu ea ne defazeaza, suntem tot timpul in alta parte, decat ar trebui sa fim, ratam frumusetea, adevarul, extazul, daca vrei tu…Nirvana. Trairea prezentului ne deschide usa realitatii UNIVERSALE, nu a unei realitati meschine, interesate de castiguri minimale si competitii imaginare pentru averi si puteri arbitrare, efemere, frivole, fara fundament.

   10. Asa cum am mai spus, traind numai pentru a hrani spiritul, este un lux pe care nu multi si-l pot permite. Chiar si aceia care cred ca pot trai numai hranindu-si spiritul, nu pot sa neglijeze corpul, ca si casa a spiritului. Deci, cu toate ca teoria ta pare a fi ideala, este utopica. Iar utopiile, nu fac altceva decat sa distruga spiritele, pana la urma.

   11. Am mai abordat tema timpului in alta poezie: Timpul. Daca ai timp, o poti gasi aici: https://salmanisseb.wordpress.com/2014/05/19/timpul/

   12. Mi-a amintit de Luceafatul…
    Sunt de remarcat aceleasi rabufniri ale interioritatii obturate de controlul mintii. Subconstientul inca are multe gunoaie adunate sub pres, acolo este lada cu gunoi rezultata in urma coliziunii cu o realitate stramba, contrafacuta, gunoaie de genereaza refulari. Poezia este un mod de a le defula…

   13. Asemanarea aceasta imi face cinste si ma bucura. Multumesc.

    Reusind sa pun pe versuri, ganduri si trairi, duce inevitabil la o cunoastere de sine mult mai amanuntita. In acest fel, exteriorizandune prin scris, cred ca putem face o analiza si o curatenie in acelasi timp, a sufletului si a mintii, de rezidurile despre care vorbesti.

    Grlia de valori a fiecaruia este diferita, de aceea suntem indivizi unici. Fiecare decide ce este gunoi si ce nu, si decide ce trebuie pastrat sau nu.

    Am vazut cum unii artisti, au reusit sa transforme gunoiul in arta. Perceptia uratului si a frumosului este subiectiva.

   14. Exista o singura grila a valorii. Faptul ca este atat de diferita de la individ la individ…este de fapt masura erorii.
    Spuneam ca vine un moment cand in urma constientizarii NU mai ALEGI. Alegerea dintre doua sau mai multe variante…demonstreaza nu capacitatea de ati manifesta libertatea, cat aceea ca esti confuz, ignorant.
    Intotdeauna exista numai un singur ADEVAR, CALE si cum spunea Iisus…VIATA. Restul este …ratacire, uitare, confuzie, ignoranta…spune-i cum vrei.

   15. Da-mi voie sa nu impartasesc convingerile tale. Nu exista doar o singura cale pentru toata lumea. Daca vrem sa acceptam ideea creatiei, atunci de ce nu exista doar o singura religie, iar crestinii reprezinta doar 30-40% din totalul oamenilor de pe Pamant. Iar din totalul acesta, crestinismul este divizat in mai multe culte si credinte.
    Aceasta filosofie, cum ca cine nu e cu mine, e impotriva mea, nu cred ca isi are rostul.

   16. Nu TREBUIE sa impartasesti ideile nimanui…EXPERIMENTEAZA. Ideile mele nu sunt ale mele…crezi sau nu ?!
    Religiozitatea este UNA SINGURA, este TRAIREA REALITATII SPIRITUALE, si cum totul este spiritual…este in pleonasm ultima mea afirmatie.
    Religiile institutionalizate sunt tot atatea forme de exploatare materiala si psihologica.
    Iisus a fost confiscat de institutia religiei, ca de altfel si Mahomed si Budha…Dar acestia au CUNOSCUT REALITATEA, care este la indesufletul TUTUROR. Noi am fost educati sa credem ca suntem mici, la cheremul parintilor scolilor, mai marilor zilei, naturii, lui D-zeu. AIUREA !
    Nu intamplator Iisus spune…Eu sunt calea. adevarul si viata…EU SUNT…inseamna ceea ce esti tu, eu, toti…cu ADEVARAT, inasi expresia Divinitatii, a Existentei si adevarul este UNUL singur, ca si calea . Faptul ca fiecare din noi ne aflam pe alta treapta de intelegere, ca fiecare are drumul sau…se petrece pana la un punct. De acolo inainte…este o cale UNICA, COMUNA.
    Cine nu este cu mine este impotriva mea, si “crede si nu cerceta”…nu au nimic religios si nici nu sunt filozofii. Sunt afirmatii care corup mintea…exploateaza interese…

   17. Spui ca nu te intereseaza religiile, dar te intorci, obsesiv la Isus. Spui ca te intereseaza numai prezentul, dar ai exemplul unui personaj de acum 2000 de ani. aceasta cale unica si comuna, este de fapt conceptul dupa care se supun masele. Eu sunt adeptul liberului arbitru, nu al unei false libertati, care nu are decat o singura cale.

   18. Iisus ca mesaj nu are varsta, fapt valabil si pentru Budha, Mahomed si inca multi altii, mai putin cunoscuti. Acestia au REALIZAT adevarul, si asta nu deoarece vreau eu…Acestia sunt insasi adevarul sau realitatea de dincolo de lucuri, au realizat EU SUNT ACELA . Asemenea oameni “inbunatatiti” sunt mai multi decat ai crede…dar nu pot fi “vazuti” decat de cei care au aceasta capacitate. Faptele, vorbele lor sunt de o profunzime …dincolo de orice suspiciune, ce transced gandirea. Dar pentru a putea fi intelesi este nevoie de “ochi de vazut si urechi de auzit”, si aceste organe spirituale trebuie dezvoltate, nu te nasti cu ele, te nasti doar cu potentialitati, cu “talantul”…
    Liberul arbitru tine de deciza asumata a fiecaruia, dar asta nu presupune ca decizia este CORECTA si nici LIBERA de conditionari.Liberul albitru este o falsa libertate…atata timp cat suntem prinsi de confuzia timpului, a trecutului sau a viitorului.
    Calea UNICA este adevarul de dincolo de ganduri, de alegere, de constrangerile prejudecatilor.
    Daca esti multumit de tine, de lumea in care traiesti…foarte bine, nu trebuie sa-mi dai dreptate sau nu. Este calea ta asumata. Eu spun ceea ce consider, nu doresc sa fi adeptul spuselor mele, sa te “dau” de partea mea…Eu nu am nici o parte… sunt la mijloc.

   19. Ai dreptate. Nesajele liderilor spirituali si ai celor ce dau nastere la religii, sunt atemporale. Dar cum sa stii ca acesta a fost de fapt mesajul lor real. Nu cumva, cei din jur, l-au cosmetizat, tocmai pentru a conduce masele pe o singura cale? Un mesaj care a trecut prin timp, poate fi alterat de factori externi. Vezi, pana la urma, timpul modifica si altereaza. Iar prezentul este tot o forma a timpului, alterabila. Daca toti oamenii ar fi adeptii acestei teorii, pe care o sustii, atunci lumea ar stagna, putand sa aiba loc chiar o implozie. Evolutia inseamna, dupa parerea mea, exact acceptarea trecutului, bun sau rau. Nu il putem ignora. Fara trecut nu ar exista viitor. Inteleg ce vrei sa zici. Trebuie sa ne concentram exact pe acea fractiune de secunda, pe cate o consideram prezent. Dar pentru cat timp? 🙂 ne invartim in cerc. 🙂

   20. Tu imi dai dreptate …intelectual, nu “simti”, nu rezonezi cu cele ce le spun. Si asta reiese din comentariu.
    Cei din jur, cum le spui tu…esti TU si EU si CEILALTI. Ce te impiedica sa experimentezi adevarurile sustinute de catre mesajele atemporate? Eu asta sustin in tot ceea ce spun : EXPERIMENTEAZA, mediteaza, dezvolta-ti organelle de perceptie spirituala…ochi de vazut si urechi de auzit.
    Esti, in acelasi ton, ingrijorat de teoriile mele care vor stagna evolutia?!
    Dar nu sunt teorii, sunt realitati la indeSUFLETUL fiecaruia, de cate ori trebuie sa repet?!
    Imi pare rau ca nu VREI sa intelegi. Trecut…viitor…NU EXISTA ca REALITATE, sunt iluzii. Trecutul este mort, iar viitorul o iluzie, el nu poate fi trait decat ca prezent. Chiar este asa de greu sa renunti la prejudecati. Faptul ca “cei multi” gandesc altfel…NU ESTE si CORECT. Grupul te striveste cu autoritatea “celor multi”…Dar tu esti individ, indivizibil, fii astfel…Trece totul prin filtrul inimii si liumea se va pune pe picioare…
    Reciteste ce am mai spus…Cred ca nu m-ai inteles. Este FOARTE simplu, dar trebuie citit cu inima.

   21. Probabil ca nu am citit cu atentie ce ai vrut sa transmiti. Probabil ca sunt mai sceptic in ceea ce priveste aceasta abordare, iar fata de religie, probabil ca din cauza popilor sau a celor ce propovaduiesc religia, am un pic de reticenta.
    Chiar daca tu ai ajuns sa crezi, ca ceea ce spui e unicul adevar, eu inca ma indoiesc de existenta unui singur fapt care e adevarat. Atata timp cat doar pentru o fractiune de secunda, atat cat dureazaprezentul, putem percepe acel adevar, iar in restul timpului sa traim im materialul, atat de josnic, cred ca este o problema. Nu stiu, cu toate ca scriu poezie, eu sunt adeptul stiintel si al lucrurilor explicabile.

   22. Eu nu cred si nu sunt nici convins…STIU…Poate parea o aroganta, dar asta este, nu mint, nu sunt nebun si nici nu o fac pe nebunul…Nu este o “justificare”…doar ESTE !
    Prezentul, in ciuda faptului ca este o linie subtire, nu inseamna ca nu are consistenta. Este SINGURA consistenta reala, profunda. Este “subtire” pentru aceia care nu au acces la el, la prezent. Este o incapacitate asumata prin ignorare.Existenta se manifesta NUMAI in prezent, in afara acestuia PRESUPUNEM ca traim, este o zbatere in confuzie, sfasiati de incertitudini, dubitativi, debusolati.
    Este si motivul existentei acestei lumi violente, lipsita de responsabilitate, de criterii valorice…excedata de suferinta.
    Ceea ce se vede, se pipaie, se miroase…este doar jumatate de lume, o jumatate inferioara, cu o vibratie joasa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: